Araç Nasıl Boyanır

Araç Nasıl Boyanır

Araba Boyama İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Arabalar toplumdaki neredeyse her birey tarafından gerek ulaşım gerekse de hobi olarak kullanılan araçlardır. Araba kullanan her birey hayatında en az bir kez mutlaka kaza yapmıştır veya kaza ile tanışmıştır. Kaza yapıldığında kaza yapılan araç genelde tamirci veya garaj gibi oto kuaförler ile incelenir. Araç kazalarında muhakkak kaza yapılan bölge boyaya ihtiyaç duymaktadır. Bu tarz zorunlu boya işlemlerinde öncelikle bu konuda bilgili bir araç uzmanından görüş almak boya işlemlerinde minimum maliyet ve doğru işlem yapmış olma artısını kazazedeye kazandıracaktır. Görüş sonrası gerek görüldüğü taktirde araba boyama işlemi tamirciye yaptırılmalıdır. Bunun dışında aracını hobi olarak boyamak isteyenler için ise yine bir uzman görüşle kendiniz de boyayabilirsiniz. İstenilen tonlar ve renk/desen seçimi tamamı ile istekleriniz doğrultusunda olacaktır. Boyamak istediğiniz aracın bu noktada boya tutan bölgelerini ve kabarma olmayan bölgelerini boyamanız gerekir. Kabaran bölgelerin boyama işlemleri ise ilk önce spatula ile çatlaklar ve benzeri kırıklar temizlenmelidir. Daha sonra zımpara ile boyanacak bölge temizlenmelidir. Sonrasında macun ile gerekli rötüşler gerçekleştirilir. Zımparadan hemen sonra astar atılması gerekir. Astar sonrası zımpara işlemi tekrarlanmalıdır. Sonrasında boyama işlemi ise tabancası ile gerçekleşir. Atılan boya kendini gösterdiği zaman vernik yapılarak boyanın parlak halde bulunması sağlanır ve kuruması beklenir. Özellikle bu işlemlerin tozsuz mekanlarda gerçekleşmesi gerekir. Aksi taktirde boyanın görünümünde bozukluklar meydana gelebilir. İşlemlerin zorluğu ve hata payı yüksek olduğu için boyama işleminin uzman işçiler tarafından yapılması tavsiye edilir. Şayet bir fırın boyası ile boyama işlemi gerçekleşirse boya benliğini çok daha çabuk kazanır.

Araba Boyarken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

Boya yapılacak araç kazalı ise bu bölgenin olabildiğince boyayı kabul edebilecek kıvama getirilmesi gerekir. Aksi halde boya tutmayabilir. Boyama işlemi için gerekli malzemeler hazır bulunmalıdır. Eksik olan herhangi bir malzeme boya işleminde aksaklığa yol açabilecektir. Kazasız olan araç boyama işlemi ise daha az zahmetli ve daha az maliyetli olabilmektedir. Boyama işleminden önce boyanacak yerin boyayı tam gösterebilmesi için orjinal boyaya yakın tonlarda renk seçimi faydalı olacaktır. Bu boyama işlemlerinin ise işin uzmanı tarafından yapılması gerekir. Gerek zorunlu gerekse de yapılmasa da olur denilen boyanın boyanan araca faydası olduğu kadar aynı oranda zararı da olabilmektedir. Faydasından çok zararını dikkate alan araç sahipleri bu konuda daha temkinli hareket edebilmektedir. Dikkate değer bu noktalar ise faydaları ve zararları ile birlikte;

- Kazalı aracın boyanması trafikte aracın sürüş iznine açık olmasını sağlar.

- Kazalı aracın boyanması satılırken aracın değerinde fazla oynama yaratmaz.

- Hobi olarak boyanan aracın araç sahibine zevklerine uygun tasarımı planlamasında faydalı olacaktır.

- Kazalı olan aracın boyanması orjinal rengin kaybolması durumu göz önüne alındığında kesinlikle aracın değerinde düşüş meydana getirecektir.

- Kullanılan boyanın üzerine tekrar yenisi yapılması gerektiğinde yapılacak boyama işlemi ilkine göre daha zahmetli olacaktır.

Bu ve benzeri artı eksi yönleri dikkate alınarak yapılan boyama işlemleri sonraki işlemlerde araç üzerinde daha etkili sonuçlar meydana getirecektir.