Encoder

Encoder

Mutlak Ve Artımsal Encoder

Encoder sistemleri sinyal oluşturmak için farklı aygıtlarda ve farklı teknolojilerle kullanılır. Bu sinyaller;

  • manyetik,
  • mekanik,
  • dirençli
  • optik sinyallerdir.

Yaygın olarak kullanılan sinyal biçimi ise optik olanıdır. Optik algılama; kodlayıcı ışık kesintisine dayalı olarak geri bildirim sağlayarak veri iletir. Encoder sistemleri şaft ve bağlantı şekillerine göre;

  • Delik Milli Tip (Hollow Shaft Encoder)
  • Milli Tip (Shaft Encoder) iki kategoridedir.

Yine Sinyal algılama; manyetik ve optik algılamalı olarak kendi içinde iki çeşide ayrılır. Pozisyon konum belirlemede kendi içinde; Mutlak /Absolute Encoder ve Artımsal /Incremental Encoder olarak iki çeşide ayrılır.

Encoder Nerede Kullanılır?

Mutlak encoder: encodera verilen güç bu sistemde dönen mile göre dijital bit dizileri şeklinde ayrışmış çıkışlar vererek konum belirler. Burada enerji kesilse bile sistem en son ki konumunda kalırken yeniden enerji kaynağına bağlandığında kaldığı konumdan işlemini sürdürür. Artımsal encoder: burada dönen mil sürekli kare sinyal üretir ve bulunduğu konumu bilgilendirerek sayma işlemi sağlar. İki tip encoderin farklılığı, mutlak encoderlardan enerjil geldiği andan konum 0 olarak görünmesinden ve bu değerin üstüne işlem yapmasından kaynaklanır. Tip2 encoderler; medikal cihazlar, paketleme makinaları, deri işleme makinaları, endüstriyel robotlar, Cnc tezgahları, anten üretimi, şişeleme makinaları gibi alanlarda kullanılır. Encoder; Endüstriyel kontrol işlemleri, cam – mermer- çimento tahta işleme makineleri, tekstil, deri işleme makineleri, vinç köprü vinci pres makineleri, baskı -paketleme makineleri tezgahlar, robotlar, ölçme gereçleri, çiziciler, levha işlemleri, ölçekler balanslar, antenler, teleskoplar, medikal cihazlar, kapı kontrol cihazları gibi tasarım alanlarında kullanılır.