Araba Nasıl Az Yakar?

Araba Nasıl Az Yakar?

Araç Lastik Basınçlarını Kontrol Edin

Günümüzde artan yakıt fiyatları, aracı kullanırken sürücünün alması gereken tedbirlerin ne denli önemli olduğunu, alınacak basit tedbirlerle araç yakıtını düşürüp performansını artırmayı zorunlu hale getirmiştir. Alınacak basit tedbirlerle aracın hem performansı artırılmakta hem de tasarruf sağlanmaktadır. Peki, nedir bu tedbirler? Araç lastik basınçlarının aracın kitapçığında belirlenen basınç aralığında olması aracın yakıt tasarrufunda çok çok önemlidir. Özellikle uzun yolda ilk fırsatta bir petrol istasyonunda aracın lastik basınçları kolayca kontrol edilebilmektedir. Çok basit bir şekilde internetten lastik ebatlarına uygun basınç aralıkları bulunabilmektedir. Bazı durumlarda araca konulan özellikle ağır malzemeler zaman zaman aylarca araçta yer işgal etmektedir. Bu gereksiz yüklerden kurtularak yakıt tasarrufuna katkıda bulunabilirsiniz. Aracı kullanırken gereksiz gaza basma alışkanlığından uzak durmakta fayda vardır. Özellikle mahalle aralarında hava atma maksadıyla ara gazı verme alışkanlığı özellikle genç nesilde yaygınlık gösteren yanlış bir alışkanlıktır.

Aracın Bakımlarını Zamanında Yaptırın

Aracın teknik kitapçığında ne kadar zaman aralığında aracın bakımının yapılması gerektiği ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Belirlenen bu zaman aralığının aşılmamasına dikkat etmek yakıt tasarrufunda son derece etkilidir. Ayrıca aracın bakımının yaptırıldığı esnada yağ ve hava filtresinin değiştirilmesi de son derece önemlidir. Teknolojinin ilerlemesi ile hemen hemen bütün araçlarda araç bilgisayarı bulunmaktadır. Araba bilgisayarlarında çoğu araçta bulunan anlık yakıt göstergesi mevcuttur. Bu göstergede aracın yakıtında aşırı bir değişim söz konusu ise aracı yanlış bir yöntemle kullanıyorsunuz demektir. Örneğin; 100 km’de 5 lt yakıt yakması gereken aracın anlık yakıt göstergesi sürücü kaynaklı 10-12 lt’yi buluyorsa araç devrinde kullanılmıyor demektir. Bu arada yolda yokuş ve inişlerde gaza nasıl basılacağı da son derece önemlidir. Yokuş çıkarken hız azaltılmadan, halk arasındaki tabirle kaptırılarak çıkılmalıdır. Aynı şekilde yokuş aşağı inilirken de gaza kesinlikle basmadan aracın kendi halinde yokuştan inmesi sağlanmalıdır.

Yakıt İstasyonu

Araca yakıt alınırken her petrol istasyonunun kullanılmaması önem arz etmektedir. Bazı petrol istasyonları piyasa fiyatının çok altında yakıt satmaktadır. Müşteriler de sırf ucuz olduğu için bu tür istasyonlara rağbet ederek aracın performansını düşürmekte ve araca zarar vermektedirler. Ayrıca yakıt alındıktan sonra benzin veya lpg kapağının tam olarak kapatılıp kapatılmadığı da kontrol edilmelidir. Zaman zaman istasyon görevlileri bu kapakları tam olarak kapatmamakta hatta kapatmayı tamamen unutabilmektedir. Bu durum da araçtaki yakıtın uçmasına sebebiyet göstermektedir. Yakıtın hangi zaman aralığında alınması gerektiği son yapılan araştırmalarda son derece önem arz etmektedir. Yakıtın havanın soğuk olduğu zamanlarda alınması araç performansını etkileyen bir husustur. Özellikle yaz aylarında araca yakıt alınacak zaman aralığı sabah ve gece havanın serin olduğu zaman aralığıdır.