Kontakt Lens Kullanımı Temizliği ve Bakımı

Kontakt Lens Kullanımı Temizliği ve Bakımı

Kontakt lens kullanımı ilk başta büyük zorluk olarak görülebilir. Çoğunlukla ilk başlarda herkes zorlanmaktadır zaten. Özellikle lensi takarken başlarda zorluk yaşamak neredeyse kaçınılmazdır. Kontakt lensi çıkarmak lensi takmaya nazaran daha kolay bir işlemdir. Lens takarken dikkat edilmesi gereken bazı durumlara dikkat ederek bu işlemi kolaylaştırabilirsiniz.

KONTAKT LENS KULLANIMI

Öncelikle lens numaralarınız farklı ise önce birini takmayı alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir. Örneğin öncelikle sağ gözünüze lensi takmayı alışkanlık haline getirmeniz durumunda karışıklığa mahal vermemiş olursunuz. Lensi takmadan önce kontrol etmeyi de alışkanlık haline getirmeniz sizin sağlınıza olacaktır. Lensi takmadan önce yırtılma ya da benzeri bir durum var mı? En ufak kıvrılma ya da bir cisim yapışmış mı? Bunları kontrol etmekte yarar var. Hasar almış lensi kesinlikle kullanmayın. Lensin ters yüzü olup olmadığı da dikkat edilmeden anlaşılmayabilir. O yüzden dikkat edin.Lensi takarken iyi kullandığınız eli seçin. Genellikle sağ el kullanıldığı için örnekler hep sağ elden verilmektedir. Sağ elin işaret parmağının ucuna lensi koyun ve sağ elin orta parmağı ile alt göz kapağınızı aşağı çekin. Sol eliniz ile orta ve işaret parmağı aracılığıyla üst kapağı kaldırarak lensi rahatça gözünüzün üzerine yerleştirebilirsiniz. Lensi yerleştirdikten sonra göz kapaklarını yavaşça serbest bırakın ve lens tam oturuncaya kadar göz kapaklarını kırpmaya devam edin.

KONTAKT LENS TEMİZLİĞİ

Kontakt lens kullanımında en önemli konu lens temizliğidir. Lens olması gerektiği kadar temiz olmaz ise mikrobik sorunlara neden olabilir. Kontakt lensin temizliği aslında basittir. Temiz kontakt lensler için;

 Temiz eller

 Temiz lens

 Temiz lens kutusu yeterlidir.

El temizliğinde dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Eller sabunla yıkandıktan ve iyice durulandıktan sonra kurulamak için kullanılan havlu bu durumda önem taşır. Eğer havlunun lif bırakan bir yapısı varsa lens takmadan önce bu tarz havlular kullanılmamalıdır. Lens çıkarıldıktan sonra elbette üstünde mukus ve çeşitli salgıların olması anormal bir durum değildir. Bu yüzden her kullanımdan sonra temizleme ve durulama işlemi yapılmalıdır. Elbette bu işlemler musluk suyu ile değil lense özel durulama, dezenfeksiyon özelliği bulunan solüsyonlar ile yapılmalıdır.Lens temizlendikten sonra özel kaplarına yerleştirilmeli ve burada da özel dezenfektan solüsyonları konulmalıdır. Dezenfektan etme süresi bulunduğu için lensler özel saklama kabında gerekli süre kadar bekletilmeden kullanılmalıdır( 4-6 saat arası).Eğer lensinizi belli bir süre takmayacak iseniz, kapları hiç açmamak şartı ile solüsyonun saklama özelliğine göre bir süre bekletebilirsiniz. Bu bekletme süresi maksimum 7 güne kadar çıkabilmektedir. Lensi her taktığınızda lens saklama kabındaki solüsyonu her seferinde boşaltın. Her kullanımdan sonra solüsyonu yenileyin.