Genel Kültürün Film Sektörüne Etkisi

Genel Kültürün Film Sektörüne Etkisi

Bir konunun özünü kavramak, anlamak ve anlatabilmeye genel kültür denilmektedir. Yazarak, çizerek, okuyarak, hayal ederek ama belki de en çok izleyerek gelişir ve köklerini güçlüce zihninize salar. Genel kültür hayatın her alanında karşılık bulabileceği gibi film sektörüne de etki etmektedir. Bir filmi yazma, yönetme hatta izleme kısmında dahi bir kültür birikimine ihtiyaç duyulmaktadır. Filmi film yapan vurucu etkilerinden biri göndermeler, imgeler, motifler ve hatta müziklerdir. Senelerce hayatın çeşitli alanlarından toplanmış bir kültür birikimi ve estetik anlayışı kişinin görüş açısını açacak ve at gözlüklerini bir saniye için dahi olsa bir kenara bıraktıracaktır. Bu bir saniyede hayal gücü doruklara çıkabilir, size hiç bilmediğiniz bir patikanın yolunu açabilir ve kült adını verdiğimiz belki de yıllarca konuşulacak ve akıllara kazınacak filmlerin oluşmasına yol açabilir.

Ünlü Yönetmen Quentin Tarantino

Örneğin ünlü yönetmen Quentin Tarantino bir sinema okulu bitirmemiş sinemayı sinema salonlarından öğrenmiştir, uçak seyahatlerinde bile harıl harıl bir şeyler okuyup yazan bir insandır, İngilizce ve tarih derslerini sever, destanlara ilgi duyar. Gelecekte, oluşturduğu bu altyapı filmlerinde seyirciyi en çok etkileyen kısımları oluşturacaktır. Bazen geçmiş zamanlardan bir müziği alıp açılış sahnesine koyacak bazen unutulmuş bir filmin sahnesine gönderme yapacak bazen tarihin tozlu sayfalarındaki bir olay üzerinden bizleri güldürecektir. Bunu yapabilen ve izleyici kitlesine bunu sevdirebilen yeni nesil senaristler de kendine sinema tarihinin sayfalarında büyük bir yer ayıracaktır. Genel kültür sahibi olmak film oluşturma kısmında her ne kadar etkileyici ise gerçekten iyi bir sinefil olma yolunda da büyük bir basmaktır.

Filmler ve İlgi Alanları

Film sektörü geniş ve uçsuz bucaksız bir alandır. Sahip olduğunuz kültür hangi alanda, hangi seviyede olursa olsun izlediğiniz filmlerinde size göz kırpacaktır. Örneğin tarihi bir birikime sahip olmak Tibette 7 yıl, Amerikan Tarihi X gibi filmlerde, belirli bir sanat görüşü ise Little Ashes, Midnight in Paris vb. filmlerde, fiziğe ve uzaya ilgi dönemimizin en övülen ve sevilen filmlerinden Interstellar, Gattaca'da edebiyata ilgi ise Ölü Ozanlar Derneği, Kelebeğin Rüyası gibi filmlerde izleyicinin daha derinden etkilenip, küçük ayrıntıları kavrayıp filme çekilmesini ve belki senarist ile bir bağ oluşturup onu gerçekten anlamasını sağlamaktadır.Görüldüğü gibi genel kültür birikimi bir film ve sektör oluşumunun ve devamında seyirciye vereceği hazzın her bir parçasının içinde kendine de yer edinmektedir.